ANASAYFA
PDF NOTLAR
DERS NOTLARI-2 (GENEL)
YGS-LYS KONU ANLATIMI
BİLİMSEL ÇALIŞMA
BİYOLOJİ ALANLARI
BESİNLER
CANLILIK VE HÜCRE
YÖNETİCİ MOLEKÜLLER
SINIFLANDIRMA
EKOLOJİ
DAVRANIŞ-EVRİM
ÜREME-GELİŞME
DOKULAR
SİNİR SİSTEMİ
SİNİR SİSTEMİ (EK BİLGİLER)
ENDOKRİN SİSTEM
DESTEK-HAREKET
SİNDİRİM SİSTEMİ
TAŞIMA-DOLAŞIM
SOLUNUM SİSTEMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ
SOLUNUM
FOTOSENTEZ
KALITIM
ALTERNATİF NOTLAR-1
ALTERNATİF NOTLAR-2
ALTERNATİF NOTLAR-3
ALTERNATİF NOTLAR-4
YGS-LYS DİĞER DERSLER
TRAFİK VE İLKYARDIM
SAĞLIK BİLGİSİ
SAĞLIKLI YAŞAM
REHBERLİK SERVİSİ
SINAVLARA HAZIRLIK
İLERİ BİYOLOJİ
CAMPBELL BİYOLOJİ -1
CEVAPLI TEST SORULARI
TEST-1(BİLİM)
TEST-2(BİLİM)
TEST-3(BİLİM)
TEST-1(BESİNLER)
TEST-2(BESİNLER)
TEST-1(HÜCRE)
TEST-2(HÜCRE)
TEST-3(HÜCRE)
TEST-4(HÜCRE)
TEST-5(HÜCRE)
TEST-1(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-2(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-3(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-1(SINIFLANDIRMA)
TEST-2(SINIFLANDIRMA)
TEST-3(SINIFLANDIRMA)
TEST-4(SINIFLANDIRMA)
TEST-1(EKOLOJİ)
TEST-2(EKOLOJİ)
TEST-3(EKOLOJİ)
TEST-1(DAVRANIŞEVRİM)
TEST-2(DAVRANIŞEVRİM)
TEST-1(ÜREMEGELİŞME)
TEST-2 (ÜREME-GELİŞME)
TEST-1(DOKULAR)
TEST-2(DOKULAR)
TEST-1(SİNİRSİSTEMİ)
TEST-2 (SİNİR SİSTEMİ)
TEST-1(DUYU ORGANLARI)
TEST-1(ENDOKRİNSİSTEM)
TEST-2(ENDOKRİN SİSTEM)
TEST-1(DESTEKHAREKET)
TEST-2(DESTEKHAREKET)
TEST-1(SİNDİRİMSİSTEMİ)
TEST-2 (SİNDİRİM SİSTEMİ)
TEST-1(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-2(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-3(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-4(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-5(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-1(SOLUNUMSİSTEMİ)
TEST-1(BOŞALTIMSİSTEMİ)
TEST-2(BOŞALTIMSİSTEMİ)
TEST-1(SOLUNUM)
TEST-2 (SOLUNUM)
TEST-3 (SOLUNUM)
TEST-1(FOTOSENTEZ)
TEST-2(FOTOSENTEZ)
TEST-3(FOTOSENTEZ)
TEST-1(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-2(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-3(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-1(KALITIM)
TEST-2 (KALITIM)
TEST-3 (KALITIM)
TEST-4 (KALITIM)
TEST-5 (KALITIM)
YGS BİYOLOJİ DENEMELERİ
LYS BİYOLOJİ DENEME-1
LYS BİYOLOJİ DENEME-2
LYS BİYOLOJİ DENEME-3
LYS BİYOLOJİ DENEME-4
LYS BİYOLOJİ DENEME-5
LYS BİYOLOJİ DENEME-6
LYS BİYOLOJİ DENEME-7
LYS BİYOLOJİ DENEME-8
YGS-LYS TEST
BİYOTEST
ÇIKMIŞ SINAV SORULARI
YAPRAK TESTLER
BLİMSEL ÇALIŞMA
BESİNLER YAPRAK TEST
EKOLOJİ YAPRAK TEST
BOŞALTIM SİSTEMİ TEST
BİYOLOJİ DENEME
DERS VİDEOLARI
DERS VİDEO(BİYOLOJİ)
DERS VİDEO (SBS)
DERS VİDEO (YGS-LYS)
DERS VİDEO(AÖF)
DERS VİDEO(KPSS)
ÇALIŞMA SORULARI
DERSE HAZIRLIK
BİLİM (TEST)
SİNİR SİSTEMİ(TEST)
DESTEK-HAREKET(TEST)
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
HORMONAL SİSTEM(TEST)
BOŞALTIM SİSTEMLERİ(TEST)
SOLUNUM SİSTEMLERİ
TAŞIMA-DOLAŞIM SİSTEMİ
ÜREME-GELİŞME (TEST)
KALITIM (TEST)
BİYOLOJİ TESTLERİ-1
YAZILIYA HAZIRLIK
HAZIRLIK-1(9.SINIF)
HAZIRLIK-2 (9.SINIF)
HAZIRLIK-3 (9.SINIF)
HAZIRLIK-4 (9.SINIF)
HAZIRLIK-5 (9.SINIF)
HAZIRLIK-1(10.SINIF)
HAZIRLIK-2 (10.SINIF)
HAZIRLIK-1 (11.SINIF)
HAZIRLIK-1(12.SINIF)
SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ
BİYOLOJİ ARŞİVİMİZ
BİYOGRAFİ-1
BİYOGRAFİ-2
BİYOLOJİ ATLASI
BİYOLOJİ LABORATUVARI
BİYOLOJİ LİNKLERİ
BİYOMAKALE
BİYOLOJİ SİTELERİ
BİYOLOJİ ZÜMRESİ-PLAN
BİYOLOJİ ZÜMRESİ
BİYOVİDEO
ZTV BİYOLOJİ
BİLGİ BANKASI
BİLİYOR MUSUNUZ?
İLGİNÇ BİLGİLER
MERAK ETTİKLERİMİZ
NEDEN
PROJE ÖRNEKLERİ
SAĞLIK-VİDEO
SESLİ ÖĞREN
SORULAR-CEVAPLAR
BİYOANİMASYON-MİKROSKOP
ANİMASYONLAR-1
ANİMASYONLAR-2
MİKROSKOP GÖRÜNTÜLERİ
SLAYT ARŞİVİ
BİYOLOJİ SLAYTLARI
BİYOLOJİ SLAYTLARI-1
BİYOLOJİ SLAYTLARI-2
BİYOLOJİ SLAYTLARI-3
BİYOLOJİ SLAYTLARI-4
BİYOLOJİ SLAYTLARI-5
BİYOLOJİ SLAYTLARI-6
BİYOLOJİ SLAYTLARI-7
BİYOLOJİ SLAYTLARI-8
BİYOLOJİ SLAYTLARI-9
BİYOLOJİ SLAYTLARI-10
BİYOLOJİ SLAYTLARI-11
BİYOLOJİ SLAYTLARI-12
SLAYT ARŞİVİ (TIP)
SLAYT ARŞİVİ (GENEL)
BESİNLER (SUNU ARŞİVİ)
SLAYT ARŞİVİ (KARIŞIK)
SLAYT ARŞİVİ(GEZİ)
BELGESEL KUŞAĞI
BELGESEL ARŞİVİ
BELGESEL ARŞİVİ-1
BELGESEL ARŞİVİ-2
BELGESEL GÜNLÜĞÜ
BELGESELTUBE-1
BELGESELTUBE-2
FACEBOOK BELGESELLERİ-1
KARIŞIK BELGESELLER-1
KARIŞIK BELGESELLER-2
BİLİM ARŞİVİMİZ
AĞAÇLAR
BİLİM-HABER ARŞİVİ
BİYOARŞİV
BİYOKİMYA ARŞİVİ
BOTANİK ARŞİVİ
BİYOTEKNOLOJİ ARŞİVİ
DERGİ ARŞİVİ
DÖKÜMAN ARŞİVİ
E-BİYOLOJİ ARŞİVİ
EKOLOJİ ARŞİVİ
EKOLOJİ MAGAZİN ARŞİVİ
BİYOFORUM
FOTOALBÜM-1
FOTOĞRAF ARŞİVİ
GONCA ARŞİVİ
GENETİK ARŞİVİ
HABER ARŞİVİ
HASTALIKLAR ARŞİVİ
HİDROBİYOLOJİ ARŞİVİ
KÜRESEL ISINMA ARŞİVİ
MERCEK ARŞİVİ
MİKROBİYOLOJİ ARŞİVİ
NATİONALGEOGRAPHİCARŞİVİ
NÖROLOJİ ARŞİVİ
OLİMPİYAT ARŞİVİ
ÖDEV ARŞİVİ
ÖDEV-TEZ ARŞİVİ
POPÜLER BİLGİ ARŞİVİ
REHBERLİK ARŞİVİ
SAĞLIK ARŞİVİ
SIZINTI ARŞİVİ
SUNU ARŞİVİ(PPT)
SUNU ARŞİVİ (PDF)
ŞİFALI BİTKİLER
TIP ARŞİVİ
ZOOLOJİ ARŞİVİ
BİLİŞİM ARŞİVİ
BİLİŞİM ARŞİVİ-1
BİLİŞİM ARŞİVİ-2
BİYOLOJİ YAZILARI
BİYOLOJİ YAZILARI-1
GENEL KÜLTÜR ARŞİVİMİZ
10 HARİKA
ANİMASYONLAR
AÖF
BAHÇIVAN
BEĞENİLEN SAYFALAR
COĞRAFYA
ÇİZGİ DİZİLER
DİVAN EDEBİYATI
EDEBİ BİLGİLER ARŞİVİ
EDEBİYAT
E-OKUL MEBBİS ARŞİVİ
FELSEFE ARŞİVİ
FELSEFE KULÜBÜ
FOBİLERİMİZ
GENEL KÜLTÜR
HEREDOT CEVDET
HİKAYE ARŞİVİ
İLKYARDIM ARŞİVİ
İNGİLİZCE
İZM-LOJİ
KİŞİSEL GELİŞİM VİDEOLARI
KİTAP ARŞİVİ
KİTAP
KÖŞE YAZARLARI
KÜLTÜR VİDEO ARŞİVİ
MERAKLISINA
MEVZUAT ARŞİVİ
NECİP FAZIL KISAKÜREK
ÖĞRETMEN
PROTOKOL
PSİKOLOJİ
REHBERLİK
RENKLERİN DÜNYASI
SERTİFİKA
SÖZLÜK
SÖZLÜK (OSMANLICA)
ŞİİR DİNLETİLERİ
TEMİZ HAVA SAHASI
ÜLKE-BAŞKENT
VİKİPEDİ
YARIŞMA
YEMEKLERİMİZ
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ
40 HADİS
AYET-HADİS DERYASI
AYETLER
BEDDUA
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-1
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-2
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-3
DUA
DUALAR
EVLİYALAR
HADİS SOHBETLERİ
İBRET
İSLAM
İTAAT
KUR'AN-I KERİM ZİYAFETİ
KUTSAL EMANETLER
MP3 DOSYALAR
NAMAZ
PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)
SEVAPLAR VE GÜNAHLAR
SUALLER-CEVAPLAR
SÜLEYMANİYE DERSLERİ
TASAVVUF
TECVİT DERSLERİ
TEFSİR DERSLERİ
TARİH ARŞİVİ
İLBER ORTAYLI İLE TARİH
MİNYATÜRLER
PORTRELER
SARAYLAR
TARİHTE İLKLER
TARİH GÜNLÜĞÜ-1
TARİH ÖĞRENİYORUM
TARİH (SLAYT)
TARİH VİDEO ARŞİV
MÜZİK ARŞİVİ
ARAPÇA MÜZİK DİNLE
DURSUN ALİ ERZİNCANLI
EDİP AKBAYRAM
ENSTRÜMANTAL MÜZİK
İLAHİLER
KLASİK MÜZİK
MP3 DİNLE
MUSTAFA DEMİRCİ
MÜZİK ARŞİVİM
OZANLARIMIZ
ŞARKI SÖZLERİ
ŞARKI VİDEOLARI
TÜRKÇE KLİP
TÜRKÇE POP
TÜRK SANAT MÜZİĞİ
TÜRKÜLERİMİZ
SİNEMA SALONLARIMIZ
VİZYONDAKİ FİLMLER
SİNEMA İZLE(YENİFİLMLER1)
SİNEMA İZLE (YENİFİLMLER2)
SİNEMA SALONU-1
SİNEMA SALONU-2
SİNEMA SALONU-3
SİNEMA SALONU-4
SİNEMA-TÜRKÇE DUBLAJ
SİNEMA-FİLMİNİ İZLE
SİNEMA-FİLMFULLİZLE
SİNEMA-EZGİ FİLM
SİNEMADA FİLM İZLE
SİNEMA-EN SON FİLM
SİNEMA-FİLMDEYİZ
SİNEMA SİTELERİ
KENDİMİZİ SINAYALIM
SORULARLA COĞRAFYA
SORULARLA DİN KÜLTÜRÜ
SORULARLA EDEBİYAT
SORULARLA EKONOMİ
SORULARLA FEN BİLGİSİ
SORULARLA GENEL KÜLTÜR-1
SORULARLA GENEL KÜLTÜR-2
SORULARLA GÜNCEL BİLGİ
SORULARLA KELİME BİLGİSİ
SORULARLA KÜLTÜR
SORULARLA MÜZİK
SORULARLA POLİTİKA
SORULARLA SAĞLIK
SORULARLA SİNEMA
SORULARLA SPOR
SORULARLA TARİH
SORULARLA TARİH-2
SORULARLA KPSS-1
SORULARLA KPSS-2
SORU-TEST-1
SORU- TEST (GENEL KÜLTÜR)
PROTOKOL SONAVI HAZIRLIK
UZMAN TV ARŞİVİMİZ
UZMAN TV-BEBEK SAĞLIĞI
UZMAN TV-ÇOCUK SAĞLIĞI
UZMAN TV-DOĞUM SONRASI
UZMAN TV-EBEVEYN REHBERİ
UZMAN TV-HAMİLELİK
UZMAN TV-OTOMOTİV
UZMAN TV-SAĞLIK
UZMAN TV-TEKNOLOJİ
UZMAN TV-VİDEOARŞİV(1)
UZMAN TV-VİDEOARŞİV(2)
CNNTÜRKVİDEO-
FOTO-RESİM-VİDEO
3D FOTOĞRAFLAR
RESİM-VİDEO
FOTOĞRAFLAR-1
FOTOĞRAFLAR-2
O ''AN''
UZAY FOTOĞRAFLARI
İBRETLİ SÖZLER
KARIŞIK PAYLAŞIM ARŞİVİ
ATASÖZLERİ
DEYİMLER
ETKİLEYİCİ SÖZLER
GÜNÜN SÖZÜ
GÜZEL SÖZLER-1
GÜZEL SÖZLER-2
MANİDAR SÖZLER
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-1
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-2
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-3
SÖZLÜ PAYLAŞIMLAR
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-4
KİTAP TANITIMLARI
KİTAP TANITIMI-1
KİTAP LİSTESİ (ÖRNEK)
KİTAP LİSTESİ (HARF SIRASI)
YENİ ÇIKANLAR
EĞLENCE
ÇOCUKLAR İÇİN
DUVAR YAZILARI
EĞİTİCİ OYUNLAR
EĞLENCE DÜNYASI
FIKRA
İĞRENÇ ÖTESİ ESPİRİLER:))
DOST SİTELER
BİYOLOJİ DÜNYASI
BİYOLOJİ KONGRESİ
BİYOLOJİ LİSESİ
CANLIBİLİMİ
RESİMLİ BİYOLOJİ SÖZLÜĞÜ
BİYOLOJİ SÖZLÜĞÜ(GENEL)
A
B
HAYVANLAR ALEMİ (RESİMLİ)
MUHTELİF YAZILAR
ÖĞRETMENİME MEKTUP
DİL ÖĞRENİYORUM
ARAPÇA ÖĞRENİYORUM
DERSİMİZ İNGİLİZCE-1
RESİMLİ İNGİLİZCE
OSMANLICA ÖĞRENİYORUM
OSMANLICA (FACEBOOK)
GÜNCEL HABER ARŞİVİ
HABERCİ-1
HABERCİ-2
HABERCİ-3
HABERCİ-4
HABER SİTELERİ
LİNK ARŞİVİ
GEREKLİ LİNKLER
LİNK REHBERİ-1
LİNK REHBERİ-2
SİTE İÇERİK SAYFASI
SİTE İÇİNDE SİTE-1
SİTE İÇİNDE SİTE-2
SİTE REHBERİ-1
SİTE REHBERİ-2
SİTE TEHBERİ-3
AÖF TARİH BÖLÜMÜ
3.DÖNEM
AÖF İNGİLİZCE-1
AÖF İNGİLİZCE-2
SINAV KÜLTÜR
İNTERNET SİTEMİZ
ATATÜRK KÖŞESİ
BİLGİ YARIŞMASI-1
BİLGİ YARIŞMASI-2
BİLİYOR MUYDUNUZ?
BORSA-EKONOMİ
CANLI TV
DUYURULAR
E KİTAP
FORUM
İLETİŞİM
İSTİKLAL MARŞI
OKULLAR
OTOMOBİL DÜNYASI
ÖĞRETMENLER İÇİN
SESLİ OKU
SİTE İÇİ ARAMA
SİTE KÜNYESİ
SPOR
TAKVİM YAPRAĞI
AÖF TARİH BÖLÜMÜ VİDEO ANLATIM
ZİYARETÇİ DEFTERİ
AÖF DERSLERİ
ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site 




Soru 51.

Omurgalı hayvanlarda embriyodan meydana gelen zarlar,

  I.  Embriyoyu mekanik etkilerden koruma
 II.  Atık madde depolama
III.  O2 ve CO2 alış verişini sağlama

olaylarından hangilerini gerçekleştirir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Koriyon ve amniyon embriyonu mekanik  etki ve sarsıntılara karşı korur.
Allantoyis artık maddeleri depolar.
Koriyon ve allantoyis O2 ve CO2 alış verişini sağlar.

Doğru Yanıt: e

Soru 52.

Dış döllenme yapan hayvanlarda,

  I.  Yumurtalık
 II.  Çiftleşme organı
III.  Boşaltım organı

yapılarından hangilerinin bulunması beklenemez?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Dış döllenme yapan hayvanlarda (balık ve kurbağa) çiftleşme organı yoktur.

Doğru Yanıt: b

Soru 53.

Hem erkek hem de dişi üreme organı taşıyan verimli (kısır olmayan) bir çiçekte,

  I.  Polen oluşumu sırasında mayoz ve mitoz bölünmenin görülmesi
 II.  Birden fazla polen oluşması
III.  Erkek organda oluşan polenin dişi organdaki yumurtayı döllenmesi
 IV.  Yumurta ana hücresinin mayoz bölünme geçirmesi

olaylarında hangilerinin her zaman gerçekleşmesi beklenemez?

 
A Şıkkı Yalnız III
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı II ve III
D Şıkkı II ve IV
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Çiçek verimli olduğuna göre yumurta ve poleni oluşturur. bu sırada hem mayoz hem de mitoz bölünme görülür. Ayrıca daima birden fazla polen meydana gelir. Fakat, genel olarak bir çiçeğin yumurtasını bir başka çiçeğin poleninden oluşan spermler döller.

Doğru Yanıt: a

Soru 54.

  I.  Planaria'nın rejenerasyonları üretilmesi
 II.  İki hermafroditin  birbirini döllemesi
III.  Hermafroditin kendi kendini döllenmesi

Yukarıda verilen üreme şekilleri sonucu meydana gelen çeşitliliğin azdan çoğa doğru sıralanışı hangi seçenekte verilmiştir?

 
A Şıkkı I - II - IIII
B Şıkkı I - III - II
C Şıkkı II - III - I
D Şıkkı II - I - III
E Şıkkı III - I - II
   
Çözüm:

I.

Planaria'nın rejenerasyonla üretilmesi (eşeysiz üreme) çeşitliliğe neden olmaz.

II.

Hermafroditin kendi kendisini döllemesi çok az çeşitliliğe neden olur.

III.

İki hermafrodit arasındaki döllenme normal bir eşeyli üremedir. bu şekildeki üreme ile diğerlerine göre daha fazla çeşitlilik meydana gelir.


Doğru Yanıt: b

Soru 55.

Çimlenmeye başlayan bir tohumda;

  I.  Solunumla üretilen ATP miktarı artar.
 II.  Enzim sentezi hızlanır.
III.  Embriyodaki hücreler mitozla çoğalır.

Bu olaylar hangi sıraya göre meydana gelir?

 
A Şıkkı I - II - III
B Şıkkı I - III - II
C Şıkkı II - I - III
D Şıkkı II - III - I
E Şıkkı III - I - II
   
Çözüm:
Her şeyden önce enzim sentezi hızlanmalı daha sonra bu enzimler solunumunda kullanılarak ATP sentezlenmeli. Üretilen ATP ile de mitoz bölünme gerçekleşmelidir.

Doğru Yanıt: c

Soru 56.

Bal arılarının üremesinde döllenmemiş yumurta ile döllenmiş yumurtadan gelişen bireyler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

  Döllenmemiş yumurtalardan
Gelişen Bireyler
Döllenmiş
yumurtalardan
Gelişen Bireyler

 
A Şıkkı
  Erkek Arı Erkek Arı
B Şıkkı
  Kraliçe  Arı Erkek Arı, İşçi Arı
C Şıkkı
  Erkek Arı İşçi Arı, Kraliçe Arı
D Şıkkı
  İşçi  Arı Kraliçe Arı, Erkek Arı
E Şıkkı
  İşçi Arı, Kraliçe Arı Erkek Arı
   
Çözüm:
Erkek arılar N kromozomlu; işçi arılarla kraliçe arılar 2N kromozomludurlar. 2N kromozomlular döllenmiş yumurtadan (zigottan), N kromozomlu erkek arılar döllenmemiş yumurtadan meydana gelirler.

Doğru Yanıt: c

Soru 57.

Ergenlik çağına girmemiş olan dişi bir maymuna FSH verilirse;

  I. Yumurtalıkları gelişir.
 II.  Ovulasyon olur.
III.  Yumurtalıkları gelişmez.

durumlarından hangileri gözlenebilir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve II
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Ergenlik çağına girmemiş olan dişi bir maymunun yuımurtalıklarının gelişimi ve dolayısı ile yumurta oluşumu sadece FSH'a bağlı değildir. Diğer bazı hormonlara ihtiyaç vardır.

Doğru Yanıt: c

Soru 58.

Çiçeksiz ve çeşitli bitkiler arasında

  I.  Sporla üreme
 II.  Tohum oluşturma
III.  Mayoz döllenme

olaylarından hangileri ortaktır?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız III
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Sporla üreme : Çiçeksiz bitkilerde.
Tohum oluşturma : Çiçekli bitkilerde
Mayoz döllenme : Hem çiçeksiz hem çiçekli bitkilerde görülür.


Doğru Yanıt: b

Soru 59.

Karayosunun hayat devrinde,

  I.  Sporun çimlenerek hametitleri vermesi
 II.  Sporofitten sporların oluşması
III.  Zigotun gelişerek sporafiti oluşturması

görülen olaylardan hangilerinde kalıtsal çeşitlilik meydana gelir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
II. öncülde verilen mayozla olur. Bu nedenle kalıtsal çeşitlilik meydana gelir. I. ve III. öncülde verilen olaylar mitozla alır ve kalıtsal çeşitlilik meydana gelmez.

Doğru Yanıt: b

Soru 60.

Gelişme dönemleri karasal ortamda ve ana vücudu dışında gerçekleşen omurgalılarda,

  I.  Kalın bir yumurta kabuğu
 II.  Besince zengin bir vitellüs kesesi
III.  Sıvı dolu bir amniyon kesesi

yapılardan hangileri ortak olarak bulunur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Karasal ortamda ve ana vücudu dışında gelişme sürüngen ve kuşlarda gerçekleşir. Bu iki sınıftaki canlıların yumurta kabuğu kalın, vitellüsü zengin ve embriyon kesesi vardır.

Doğru Yanıt: e

Soru 61.

Plasentalı bir memelideki normal gelişme periyodunda, annenin kanındaki,

  I.  Alyuvar
 II.  Glikoz
III.  Oksijen
IV.  Hemoglobin
  V.  Su

moleküllerinden hangileri plasenta yoluyla embriyonun kan dolaşımına katılır? 

 
A Şıkkı I ve II
B Şıkkı I, II ve III
C Şıkkı II, III ve IV
D Şıkkı II, III ve V
E Şıkkı II, III, IV ve V
   
Çözüm:
Annenin kanındaki alyuvar ve hemoglobin anneden embriyona geçmez.
Oksijen, Glikoz ve su anneden embriyonun kan dolaşımına katılır.

Doğru Yanıt: d

Soru 62.

Plasentalı memelilerin ovaryumlarında :

  I.  Mayoz bölünme
 II.  Döllenme
III.  Folikül yırtılması
IV.  Hormon sentezi

olaylarından hangileri meydana gelmez?
 

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve III
C Şıkkı II ve IV
D Şıkkı III ve IV
E Şıkkı I, III ve V
   
Çözüm:
Mayoz bölünme, folikül yırtılması yumurtalık (ovaryum) larda meydana gelir. Döllenme fallop tüpünde olur. Hormon sentezi yumurtalıklarda da gerçekleşir.

Doğru Yanıt: a

Soru 63.

  I.  Allantois ® Artık maddeleri depo etme
 II.  Vitellüs kesesi ® Beslenme
III.  Koriyon  ® Yedek besin deposu

Yukarıdaki yapılar ve görevleri ile ilgili eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız III
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Koriyon, gaz değişiminin yapıldığı ince bir zardır. Yedek besin deposu değildir. Diğer öncüller doğru eşleştirmelerdir.

Doğru Yanıt: c

Soru 64.

Omurgalılarda;
    I.  Dış döllenme ® Dış gelişme
 II.  İç döllenme ® Dış gelişme
III.  İç döllenme ® İç gelişme
olayları gerçekleşebilir.

Bunlardan I. öncülün balıklara ait olduğu bilindiğine göre; bu olayları gerçekleştiren canlıların yumurtalarındaki vitellus miktarına göre çoktan aza doğru sıralanması aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

 
A Şıkkı I - II - III
B Şıkkı I - III - II
C Şıkkı I - III
D Şıkkı II - III - I
E Şıkkı III - I - II
   
Çözüm:
Yumurtadaki besin miktarı en çok balıkta, daha sonra sürüngen ya da kuşta, en az da memelilerde bulunur.

Doğru Yanıt: a

Soru 65.

Bir üreme çeşidi aşağıdaki gibi özetlenmiştir.
       
Bu üremeyle ilgili;

  I.  İzogamidir.
 II.  Eşeysiz üremedir.
III.  Yavru birey ata bireylerden farklı kalıtsal yapıdadır.
IV.  İç döllenme görüşülmüştür.

açıklamalarından hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı III ve IV
   
Çözüm:
I. şemada verilen gametlerin şekil ve büyüklüğü aynıdır. İzogami
III eşeyli üremedir. Oluşan yavru kesinlikle ata bireylerden farklıdır.

Doğru Yanıt: d

Soru 66.

Eşeysiz ve eşeyli üremenin periyodik ve zorunlu olarak birbirini takip etmesine metagenez denir.

Metagenezle ilgili olarak,

  I.  Su yosunlarında haploit büyüme evresi karayosunlarına göre daha uzundur.
 II.  Gelişmişlik derecesi arttıkça haploit evre kısalır.
III.  Vegetatif üremeye göre daha az çeşitlilik sağlar.

ifadelerinden hangileri yanlıştır?

 
A Şıkkı Yalnız II
B Şıkkı Yalnız III
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
III. öncül yanlıştır. Çünkü vefetatif üreme eşeysiz üreme çeşididir. Bu şekilde üreme çeşitliliğe neden olmaz. Oysa metagenezde eşeyli üreme görülür. Buda çeşitliliği vegetatif üremeye göre arttırır.

Doğru Yanıt: b

Soru 67.

Hayvanlarda;

  I.  Zigot gelişimi
 II.  Sperm üretimi
III.  Döllenme

olaylarından hangileri vücut dışında gerçekleşebilir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Suda yaşayan hayvanlarda dış döllenme ve dış gelişme olayları gözlenir. Ancak spermatogenez tüm canlılarda vücutta olur.

Doğru Yanıt: c

Soru 68.

                                    
Çiçekli bitkinin üremeyle ilgili bazı yapıları numaralandırılmıştır.

Kaç nolu yapılarda kesinlikle mayoz bölünme görülmez?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I ve III
   
Çözüm:
I nolu kısım erkek organının başçığı (anter), II nolu kısım dişçik borusu (stilus), III nolu kısım tohum taslağıdır.
Anter içinde mayoz bölünmeyle polenler, tohum taslağı içinde mayoz bölünmeyle yumurta oluşur. Dişicik borusunda spermler mitoz bölünmeyle oluşur.

Doğru Yanıt: b

Soru 69.

Eğrelti otunun hayat devri aşağıdaki şemadaki gibidir.
        
Bu şemadaki gametofitten farklı özellikte (yumurta ve sperm) hücrelerin oluşması

I.

Mayoz bölünmede meydana gelen krossing-over ve homolog kromozomların rastgele çekilmesi

II.

Çevresel etki ile farklı genlerin aktifleşmesi

III.

Mutasyonla yeni özelliklerin açığa çıkması


olaylarından hangileri ile açıklanabilir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Aynı gametofitin sperm ve yumurta vermesi çevresel etki ile farklı genlerin aktif hale geçmesi ile olur.

Doğru Yanıt: b

Soru 70.

Normal gelişme koşullarında bir bitkiye, çicek tomurcukları açmadan önce, işaretli karbon taşıyan CO2 verilmiştir. Bitki izlendiğinde, daha sonra oluşan tohumun besin deposunda işaretli karbon taşıyan yağ molekülü bulunmuştur.

Tohumda bu birikime ulaşılıncaya kadar bitkide gerçekleşen,

I.

Tohuma glikozun ulaşması

II.

Yumurtanın döllenmesi

III.

Tohumda gliserolün özümlenmesi

IV.

Çiçek tozlarının olgunlaşması

olaylarının ortaya çıkış sırası aşağıdakilerin hangisidir?

 
A Şıkkı II - I - III - IV
B Şıkkı II - IV - III - I
C Şıkkı III - I - IV - II
D Şıkkı IV - II - I - III
E Şıkkı IV - II - III- I
   
Çözüm:
Öncelikle çiçek tomurcuklarının açılarak çiçek tozlarının olgunlaşması ve yumurtanın döllenerek embriyonun ve dolayısıyla endosperm (besi dokusu) oluşması gerekir. Fotosentez sonucu işareti karbonu taşıyan glikoz tohuma ulaştıktan sonra enzimatik reaksiyonlar sonucu gliserole dönüşür ve işaretli karbonun yağ molekülüne geçmesini sağlar.

Doğru Yanıt: d

Soru 71.

Dişi bir memelide

 
I.  Yumurtanın oluşmaması
 II.  Yumurtanın ovaryumdan atılmaması
III.  Fallop tüpünün tıkalı olması

gibi özelliklerden hangileri kısırlık nedenidir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Yumurtanın oluşmaması, ovaryumdan atılmaması ya da fallop tüpünün tıkalı olması ile zigot oluşumu gerçekleşmeyeceği için dişi bireyde kısırlık meydana gelir.

Doğru Yanıt: e

Soru 72.

Çimlenen fasulye bitkisindeki nişasta miktarı zamanla azalır. Fasulye yeşil yaprak oluşturduktan sonra fotosentez yaparak glikoz sentezler. Daha sonra glikoz molekülleri nişastaya dönüşür.

Buna göre, bu süreçte nişasta miktarının zamana bağlı değişimi aşağıdakilerden hangisine uygun olur?

 
A Şıkkı
B Şıkkı
C Şıkkı
D Şıkkı
E Şıkkı
   
Çözüm:
Çimlenme sırasında nişasta miktarı azalır. Yeşil yaprak oluştuktan sonra (fotosentez) glikoz miktarı artar. Nişasta sentezi de artar.

Doğru Yanıt: e

Soru 73.

Plasentalı memelilerde, embriyo;

  I.  Gelişimini annenin dölyatağında tamamlar.
 II.  Besin maddelerini vitellüs kesesinden sağlar.
III. Metabolizma atıklarını annenin solunum ve boşaltım sistemleriyle dış ortama
      atar.

Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Plasentalı memelilerde embriyo gelişimi annenin dölyatağında tamamlanır. Embriyo besin maddelerini plasenta yoluyla annenin kanından sağlar. Atık maddelerini ise yine plesanta yardımıyla annenin solunum ve boşaltım sistemleriyle dış ortama atar.

Doğru Yanıt: c

Soru 74.

İnsanlarda dişi bireyin kanında progesteron ve östrojen hormonlarının en az seviyede olduğu evre aşağıdakilerden hangisidir?

 
A Şıkkı Korpus luteum
B Şıkkı Menstruasyon
C Şıkkı Yumurtanın gelişimi
D Şıkkı Zigotun gelişimi
E Şıkkı Gastrulasyon
   
Çözüm:
Menstruasyon evresinde korpus luteumun bozulmasına bağlı olarak progesteron ve östrojen hormonlarının seviyesi kanda en aza iner. Buna bağlı olarak da döllenmemiş yumurta ve döl yatağı çeperi dışarı atılır.

Doğru Yanıt: b

Soru 75.

Başkalaşım geçiren bir canlı türünde larva ile ergin bireyin,

  I.  Yaşam ortamı
 II.  Besin kaynağı
III.  Solunum organı

gibi özelliklerinden hangileri birbirinden farklı olabilir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Larva ve ergin bireyin
  I.  Yaşama ortamı su ve kara
 II.  Besin kaynağı, otçul ve etçil
III.  Solunum organı solungaç akciğer şeklinde farklılık gösterebilir.

Doğru Yanıt: e

Soru 76.

İnsanlarda testisler ile ovaryumun ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

 
A Şıkkı Aynı özellikte hormon üretmeleri
B Şıkkı Mayozla üreme hücresi oluşturmaları
C Şıkkı Oluşturdukları gamet sayıları
D Şıkkı Karın boşluğunun ön tarafında bulunması
E Şıkkı FSH üretmeleri
   
Çözüm:
Ovaryumlarda yumurta, testislerde sperm oluşumu mayoz bölünme ile gerçekleşir.

Doğru Yanıt: b

Soru 77.

Yüksek organizasyonlu bir hayvanın embriyonik gelişimi esnasında,

  I.  Zigot bölünerek 2, 4, 8, 16 hücre oluşturur.
 II.  Bölünme sayısı arttıkça her hücrenin kütlesi biraz daha küçülür.
III.  Zamanla hücreler arasında şekil ve görev farklılığı başlar.
 IV.  Zigotun oluşan bütün hücrelerin kalıtsal yapıları aynıdır.

Bu olaylardan hangileri dokulaşmanın meydana geldiğine kanıttır? 

 
A Şıkkı Yalnız III
B Şıkkı Yalnız IV
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II, IV
E Şıkkı I, II, III
   
Çözüm:
Gelişme sırasında şekil ve görev bakımından farklı hücrelerin oluşması farklı dokuların meydana geldiğini kanıtlar.

Doğru Yanıt: a

Soru 78.

Omurgalıların embriyo gelişimleri sırasında görülen;

  I.  DNA Eşlenmesi
 II.  Oksijenli solunum
III.  Farklılaşma
IV.  Embriyonik indüksiyon

olaylarından hangileri morula, blastula ve gastrula evrelerinin tümünde görülür?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı III ve IV
   
Çözüm:
Morula, blastula ve gastrula evrelerinin tamamında DNA eşlenmesi ve O2'li solunum ortaktır.
Farklılaşma ve indüksiyon gastrula evresinden sonra başlar.

Doğru Yanıt: b

Soru 79.

Plasentalı memelilerde, anne ile embriyo arasındaki madde alışverişi plasental boşluklardaki kan ile sağlanır.

Plasental boşluktaki kanda;

  I.  O2                     II.  CO2
III. NH3                  IV.  Besinler

bulunur.

Bunlardan hangileri daima anneden embriyoya doğru geçmeli ki, embriyo normal gelişimini sürdürsün?

 
A Şıkkı I ve II
B Şıkkı I ve III
C Şıkkı I ve IV
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı II ve IV
   
Çözüm:
Embriyo ihtiyaç duyduğu, O2 (I) ve besini IV anneden alır. Bu nedenle her iki madde sürekli anneden embriyoya doğrudur.

Doğru Yanıt: c

Soru 80.

Çiçekli bitkilerin üremeleri ile ilgili olarak;

I.

Hayat devirlerinde eşeysiz üreme ile eşeyli üreme arasında çok kısa bir devre olarak görülür.

II.

Krossing-over ya da tetrat oluşumu gözlenmez.

III.

Üremeleri sırasında oluşan bazı hücreleri 3n kromozomludur.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı I
B Şıkkı II
C Şıkkı III
D Şıkkı I ve II
E Şıkkı I ve III
   
Çözüm:
Birinci öncül döl almaşını (metagenez) ifade etmektedir ve bu çiçeksiz bitkilerde görülür.
Çiçekli bitkiler de mayoz bölünme geçirdikleri için krossingover ve tetrat oluşumu gözlenir.
Çiçekli bitkilerde endosperm (3n) kromozomludur.

Doğru Yanıt: c

Soru 81.

Hayvanların üremesinde;

  I.  Sperm ve yumurtanın aynı anda oluşup olgunlaşması
 II.  Olgunlaşmış eşey hücrelerinin bir araya getirilmesi
III.  Zigotun embriyoyu oluşturması

olaylarından hangileri gerçekleştirmek için iç döllenme yapan hayvanlarda çiftleşme organları gelişmiştir.
 

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
I ve II nolu olaylar hem iç döllenme, hem de dış döllenme yapan hayvanlarda görülür. Eşey hücrelerinin birleştirilmesinde erkeklerde penis, dişilerde vagina yapıları gelişmiştir.

Doğru Yanıt: b

Soru 82.

Karayosunları ile ilgili olarak,

  I.  Sporafit her zaman 2n kromozom taşır.
 II. Gametefit her zaman n kromozom taşır.
III.  Erkek bireylerde sporafit bulunmaz.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
- Sporafit zigotun gelişmesi ile oluşmuştur. Bu nedenle her zaman 2n kromozom taşırlar.
- Gametafiti mayoz bölünme sonucu oluşmuş sporların mitoz bölünmesi ile oluşmuştur. Her zaman n kromozom taşır.
- Döllenme dişi bireylerde gerçekleşir ve sporafit oluşur. Bu nedenle erkek bireylerde sporafit bulunmaz.


Doğru Yanıt: e

Soru 83.

İnsanın embriyonal gelişimi göz önüne alındığında,

  I.  İnce bağırsak
 II.  Kalp
III. Akciğer

gibi organları hangi sıraya göre işlev yapmaya başlar?

 
A Şıkkı I - II - III
B Şıkkı I - III - II
C Şıkkı II - I - III
D Şıkkı II - III - I
E Şıkkı III - II - I
   
Çözüm:
Embriyonik gelişim sırasında kalp, doğumdan hemen sonra akciğer ve ilk süt emmeden belli bir süre sonra ise ince bağırsaklar işlev yapmaya başlar.

Doğru Yanıt: d

Soru 84.

-  Bitki yaprağının vejetatif üreme yoluyla yeni bir bitki oluşturması
-  Sporun çimlenerek gametofiti oluşturması
-  Tohumun çimlenerek genç bir bitki oluşturması

Yukarıdaki gelişme olaylarının ilk aşamalarında gerçekleşen ortak olay aşağıdakilerden hangisidir?

 
A Şıkkı Fotosentez
B Şıkkı Mitoz bölünme
C Şıkkı Mayoz bölünme
D Şıkkı Endospermle beslenme
E Şıkkı Organlaşma
   
Çözüm:
Çok hücreli canlıların tümünde gelişme hücre sayısının artmasıyla başlar. Hücre sayısındaki artma ise mitoz bölünmeyle olur. Dokulaşma, organlaşma ve fotosentez daha sonraki basamaklarda gerçekleşir.

Doğru Yanıt: b

Soru 85.

Diploit kromozom sayısı 28 olan çiçekli bitkide;

  I.  Mikrospor
 II.  Zigot
III.  Endosperm çekirdeği
 IV.  Sperm çekirdeği

gibi yapılardan hangi ikisinin kromozom sayısı birbirine eşittir?

 
A Şıkkı I ve II
B Şıkkı I ile IV
C Şıkkı II ile III
D Şıkkı II ile IV
E Şıkkı III ile IV
   
Çözüm:
Diploit kromozomlu bitkilerde mikrospor ve sperm çekirdeği (N), zigot (2N) ve endosperm çekirdeği (3N) kromozomludur.

Doğru Yanıt: b

Soru 86.

Çiçekli  bitkilerin üremesi sırasında oluşan,

  I.  Endosperm
 II.  Embriyo
III.  Polar çekirdek
 IV.  Yumurta

kısımlarının kromozom sayıları, aşağıdakilerden hangilerinde doğru olarak verilmiştir?

 

     I    

    II   

    III   

   IV  

 
A Şıkkı
 

2n

2n

n

n

B Şıkkı
 

3n

2n

n

n

C Şıkkı
 

n

2n

n

n

D Şıkkı
 

2n

n

n

n

E Şıkkı
 

3n

2n

2n

n

   
Çözüm:
Çiçekli bitkilerde mayozla meydana gelen haploit hücreler gerçek gametler değildir. Bu bireyler yeni bir fert oluşturabilmek için mitoz bölünmeyle yeniden haploit hücreler oluştururlar. Bu haploit hücreler gelişip gerçek üreme (gamet) hücreleri oluştururlar. Bu hücrelerin birleşmesiyle yeni bir birey oluşur.


Doğru Yanıt: b

Soru 87.

Tohumun çimlenmesi sırasında dışarıdan alınan O2 miktarı grafikteki gibidir.

Hangi aralıkta oluşan bitkinin ilk yaprakları gelişmiş olabilir?

 
A Şıkkı I
B Şıkkı II
C Şıkkı III
D Şıkkı IV
E Şıkkı V
   
Çözüm:
Çimlenmede ilk yaprak oluşumuna kadar bitki O2'yi tamamen dışarıdan alır. İlk yaprak oluşmaya başlayınca dışarıdan aldığı O2 miktarı giderek azalır. Bu yüzden IV. aralıkta yaprağın oluşmaya başladığı söylenebilir. Yaprak oluştuktan sonra gündüz dışardan O2 almaz.

Doğru Yanıt: d









=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=