TİREBOLU ANADOLU LİSESİ
ANASAYFA
PDF NOTLAR
DERS NOTLARI-2 (GENEL)
YGS-LYS KONU ANLATIMI
BİLİMSEL ÇALIŞMA
BİYOLOJİ ALANLARI
BESİNLER
CANLILIK VE HÜCRE
YÖNETİCİ MOLEKÜLLER
SINIFLANDIRMA
EKOLOJİ
DAVRANIŞ-EVRİM
ÜREME-GELİŞME
DOKULAR
SİNİR SİSTEMİ
SİNİR SİSTEMİ (EK BİLGİLER)
ENDOKRİN SİSTEM
DESTEK-HAREKET
SİNDİRİM SİSTEMİ
TAŞIMA-DOLAŞIM
SOLUNUM SİSTEMİ
BOŞALTIM SİSTEMİ
SOLUNUM
FOTOSENTEZ
KALITIM
ALTERNATİF NOTLAR-1
ALTERNATİF NOTLAR-2
ALTERNATİF NOTLAR-3
ALTERNATİF NOTLAR-4
YGS-LYS DİĞER DERSLER
TRAFİK VE İLKYARDIM
SAĞLIK BİLGİSİ
SAĞLIKLI YAŞAM
REHBERLİK SERVİSİ
SINAVLARA HAZIRLIK
İLERİ BİYOLOJİ
CAMPBELL BİYOLOJİ -1
CEVAPLI TEST SORULARI
TEST-1(BİLİM)
TEST-2(BİLİM)
TEST-3(BİLİM)
TEST-1(BESİNLER)
TEST-2(BESİNLER)
TEST-1(HÜCRE)
TEST-2(HÜCRE)
TEST-3(HÜCRE)
TEST-4(HÜCRE)
TEST-5(HÜCRE)
TEST-1(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-2(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-3(HÜCREBÖLÜNMELERİ)
TEST-1(SINIFLANDIRMA)
TEST-2(SINIFLANDIRMA)
TEST-3(SINIFLANDIRMA)
TEST-4(SINIFLANDIRMA)
TEST-1(EKOLOJİ)
TEST-2(EKOLOJİ)
TEST-3(EKOLOJİ)
TEST-1(DAVRANIŞEVRİM)
TEST-2(DAVRANIŞEVRİM)
TEST-1(ÜREMEGELİŞME)
TEST-2 (ÜREME-GELİŞME)
TEST-1(DOKULAR)
TEST-2(DOKULAR)
TEST-1(SİNİRSİSTEMİ)
TEST-2 (SİNİR SİSTEMİ)
TEST-1(DUYU ORGANLARI)
TEST-1(ENDOKRİNSİSTEM)
TEST-2(ENDOKRİN SİSTEM)
TEST-1(DESTEKHAREKET)
TEST-2(DESTEKHAREKET)
TEST-1(SİNDİRİMSİSTEMİ)
TEST-2 (SİNDİRİM SİSTEMİ)
TEST-1(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-2(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-3(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-4(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-5(TAŞIMADOLAŞIM)
TEST-1(SOLUNUMSİSTEMİ)
TEST-1(BOŞALTIMSİSTEMİ)
TEST-2(BOŞALTIMSİSTEMİ)
TEST-1(SOLUNUM)
TEST-2 (SOLUNUM)
TEST-3 (SOLUNUM)
TEST-1(FOTOSENTEZ)
TEST-2(FOTOSENTEZ)
TEST-3(FOTOSENTEZ)
TEST-1(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-2(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-3(NÜKLEİKASİTLER)
TEST-1(KALITIM)
TEST-2 (KALITIM)
TEST-3 (KALITIM)
TEST-4 (KALITIM)
TEST-5 (KALITIM)
YGS BİYOLOJİ DENEMELERİ
LYS BİYOLOJİ DENEME-1
LYS BİYOLOJİ DENEME-2
LYS BİYOLOJİ DENEME-3
LYS BİYOLOJİ DENEME-4
LYS BİYOLOJİ DENEME-5
LYS BİYOLOJİ DENEME-6
LYS BİYOLOJİ DENEME-7
LYS BİYOLOJİ DENEME-8
YGS-LYS TEST
BİYOTEST
ÇIKMIŞ SINAV SORULARI
YAPRAK TESTLER
BLİMSEL ÇALIŞMA
BESİNLER YAPRAK TEST
EKOLOJİ YAPRAK TEST
BOŞALTIM SİSTEMİ TEST
BİYOLOJİ DENEME
DERS VİDEOLARI
DERS VİDEO(BİYOLOJİ)
DERS VİDEO (SBS)
DERS VİDEO (YGS-LYS)
DERS VİDEO(AÖF)
DERS VİDEO(KPSS)
ÇALIŞMA SORULARI
DERSE HAZIRLIK
BİLİM (TEST)
SİNİR SİSTEMİ(TEST)
DESTEK-HAREKET(TEST)
SİNDİRİM SİSTEMLERİ
HORMONAL SİSTEM(TEST)
BOŞALTIM SİSTEMLERİ(TEST)
SOLUNUM SİSTEMLERİ
TAŞIMA-DOLAŞIM SİSTEMİ
ÜREME-GELİŞME (TEST)
KALITIM (TEST)
BİYOLOJİ TESTLERİ-1
YAZILIYA HAZIRLIK
HAZIRLIK-1(9.SINIF)
HAZIRLIK-2 (9.SINIF)
HAZIRLIK-3 (9.SINIF)
HAZIRLIK-4 (9.SINIF)
HAZIRLIK-5 (9.SINIF)
HAZIRLIK-1(10.SINIF)
HAZIRLIK-2 (10.SINIF)
HAZIRLIK-1 (11.SINIF)
HAZIRLIK-1(12.SINIF)
SAĞLIK BİLGİSİ DERSİ
BİYOLOJİ ARŞİVİMİZ
BİYOGRAFİ-1
BİYOGRAFİ-2
BİYOLOJİ ATLASI
BİYOLOJİ LABORATUVARI
BİYOLOJİ LİNKLERİ
BİYOMAKALE
BİYOLOJİ SİTELERİ
BİYOLOJİ ZÜMRESİ-PLAN
BİYOLOJİ ZÜMRESİ
BİYOVİDEO
ZTV BİYOLOJİ
BİLGİ BANKASI
BİLİYOR MUSUNUZ?
İLGİNÇ BİLGİLER
MERAK ETTİKLERİMİZ
NEDEN
PROJE ÖRNEKLERİ
SAĞLIK-VİDEO
SESLİ ÖĞREN
SORULAR-CEVAPLAR
BİYOANİMASYON-MİKROSKOP
ANİMASYONLAR-1
ANİMASYONLAR-2
MİKROSKOP GÖRÜNTÜLERİ
SLAYT ARŞİVİ
BİYOLOJİ SLAYTLARI
BİYOLOJİ SLAYTLARI-1
BİYOLOJİ SLAYTLARI-2
BİYOLOJİ SLAYTLARI-3
BİYOLOJİ SLAYTLARI-4
BİYOLOJİ SLAYTLARI-5
BİYOLOJİ SLAYTLARI-6
BİYOLOJİ SLAYTLARI-7
BİYOLOJİ SLAYTLARI-8
BİYOLOJİ SLAYTLARI-9
BİYOLOJİ SLAYTLARI-10
BİYOLOJİ SLAYTLARI-11
BİYOLOJİ SLAYTLARI-12
SLAYT ARŞİVİ (TIP)
SLAYT ARŞİVİ (GENEL)
BESİNLER (SUNU ARŞİVİ)
SLAYT ARŞİVİ (KARIŞIK)
SLAYT ARŞİVİ(GEZİ)
BELGESEL KUŞAĞI
BELGESEL ARŞİVİ
BELGESEL ARŞİVİ-1
BELGESEL ARŞİVİ-2
BELGESEL GÜNLÜĞÜ
BELGESELTUBE-1
BELGESELTUBE-2
FACEBOOK BELGESELLERİ-1
KARIŞIK BELGESELLER-1
KARIŞIK BELGESELLER-2
BİLİM ARŞİVİMİZ
AĞAÇLAR
BİLİM-HABER ARŞİVİ
BİYOARŞİV
BİYOKİMYA ARŞİVİ
BOTANİK ARŞİVİ
BİYOTEKNOLOJİ ARŞİVİ
DERGİ ARŞİVİ
DÖKÜMAN ARŞİVİ
E-BİYOLOJİ ARŞİVİ
EKOLOJİ ARŞİVİ
EKOLOJİ MAGAZİN ARŞİVİ
BİYOFORUM
FOTOALBÜM-1
FOTOĞRAF ARŞİVİ
GONCA ARŞİVİ
GENETİK ARŞİVİ
HABER ARŞİVİ
HASTALIKLAR ARŞİVİ
HİDROBİYOLOJİ ARŞİVİ
KÜRESEL ISINMA ARŞİVİ
MERCEK ARŞİVİ
MİKROBİYOLOJİ ARŞİVİ
NATİONALGEOGRAPHİCARŞİVİ
NÖROLOJİ ARŞİVİ
OLİMPİYAT ARŞİVİ
ÖDEV ARŞİVİ
ÖDEV-TEZ ARŞİVİ
POPÜLER BİLGİ ARŞİVİ
REHBERLİK ARŞİVİ
SAĞLIK ARŞİVİ
SIZINTI ARŞİVİ
SUNU ARŞİVİ(PPT)
SUNU ARŞİVİ (PDF)
ŞİFALI BİTKİLER
TIP ARŞİVİ
ZOOLOJİ ARŞİVİ
BİLİŞİM ARŞİVİ
BİLİŞİM ARŞİVİ-1
BİLİŞİM ARŞİVİ-2
BİYOLOJİ YAZILARI
BİYOLOJİ YAZILARI-1
GENEL KÜLTÜR ARŞİVİMİZ
10 HARİKA
ANİMASYONLAR
AÖF
BAHÇIVAN
BEĞENİLEN SAYFALAR
COĞRAFYA
ÇİZGİ DİZİLER
DİVAN EDEBİYATI
EDEBİ BİLGİLER ARŞİVİ
EDEBİYAT
E-OKUL MEBBİS ARŞİVİ
FELSEFE ARŞİVİ
FELSEFE KULÜBÜ
FOBİLERİMİZ
GENEL KÜLTÜR
HEREDOT CEVDET
HİKAYE ARŞİVİ
İLKYARDIM ARŞİVİ
İNGİLİZCE
İZM-LOJİ
KİŞİSEL GELİŞİM VİDEOLARI
KİTAP ARŞİVİ
KİTAP
KÖŞE YAZARLARI
KÜLTÜR VİDEO ARŞİVİ
MERAKLISINA
MEVZUAT ARŞİVİ
NECİP FAZIL KISAKÜREK
ÖĞRETMEN
PROTOKOL
PSİKOLOJİ
REHBERLİK
RENKLERİN DÜNYASI
SERTİFİKA
SÖZLÜK
SÖZLÜK (OSMANLICA)
ŞİİR DİNLETİLERİ
TEMİZ HAVA SAHASI
ÜLKE-BAŞKENT
VİKİPEDİ
YARIŞMA
YEMEKLERİMİZ
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ
40 HADİS
AYET-HADİS DERYASI
AYETLER
BEDDUA
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-1
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-2
DİNİ BİLGİLER ARŞİVİ-3
DUA
DUALAR
EVLİYALAR
HADİS SOHBETLERİ
İBRET
İSLAM
İTAAT
KUR'AN-I KERİM ZİYAFETİ
KUTSAL EMANETLER
MP3 DOSYALAR
NAMAZ
PEYGAMBERİMİZ (S.A.V)
SEVAPLAR VE GÜNAHLAR
SUALLER-CEVAPLAR
SÜLEYMANİYE DERSLERİ
TASAVVUF
TECVİT DERSLERİ
TEFSİR DERSLERİ
TARİH ARŞİVİ
İLBER ORTAYLI İLE TARİH
MİNYATÜRLER
PORTRELER
SARAYLAR
TARİHTE İLKLER
TARİH GÜNLÜĞÜ-1
TARİH ÖĞRENİYORUM
TARİH (SLAYT)
TARİH VİDEO ARŞİV
MÜZİK ARŞİVİ
ARAPÇA MÜZİK DİNLE
DURSUN ALİ ERZİNCANLI
EDİP AKBAYRAM
ENSTRÜMANTAL MÜZİK
İLAHİLER
KLASİK MÜZİK
MP3 DİNLE
MUSTAFA DEMİRCİ
MÜZİK ARŞİVİM
OZANLARIMIZ
ŞARKI SÖZLERİ
ŞARKI VİDEOLARI
TÜRKÇE KLİP
TÜRKÇE POP
TÜRK SANAT MÜZİĞİ
TÜRKÜLERİMİZ
SİNEMA SALONLARIMIZ
VİZYONDAKİ FİLMLER
SİNEMA İZLE(YENİFİLMLER1)
SİNEMA İZLE (YENİFİLMLER2)
SİNEMA SALONU-1
SİNEMA SALONU-2
SİNEMA SALONU-3
SİNEMA SALONU-4
SİNEMA-TÜRKÇE DUBLAJ
SİNEMA-FİLMİNİ İZLE
SİNEMA-FİLMFULLİZLE
SİNEMA-EZGİ FİLM
SİNEMADA FİLM İZLE
SİNEMA-EN SON FİLM
SİNEMA-FİLMDEYİZ
SİNEMA SİTELERİ
KENDİMİZİ SINAYALIM
SORULARLA COĞRAFYA
SORULARLA DİN KÜLTÜRÜ
SORULARLA EDEBİYAT
SORULARLA EKONOMİ
SORULARLA FEN BİLGİSİ
SORULARLA GENEL KÜLTÜR-1
SORULARLA GENEL KÜLTÜR-2
SORULARLA GÜNCEL BİLGİ
SORULARLA KELİME BİLGİSİ
SORULARLA KÜLTÜR
SORULARLA MÜZİK
SORULARLA POLİTİKA
SORULARLA SAĞLIK
SORULARLA SİNEMA
SORULARLA SPOR
SORULARLA TARİH
SORULARLA TARİH-2
SORULARLA KPSS-1
SORULARLA KPSS-2
SORU-TEST-1
SORU- TEST (GENEL KÜLTÜR)
PROTOKOL SONAVI HAZIRLIK
UZMAN TV ARŞİVİMİZ
UZMAN TV-BEBEK SAĞLIĞI
UZMAN TV-ÇOCUK SAĞLIĞI
UZMAN TV-DOĞUM SONRASI
UZMAN TV-EBEVEYN REHBERİ
UZMAN TV-HAMİLELİK
UZMAN TV-OTOMOTİV
UZMAN TV-SAĞLIK
UZMAN TV-TEKNOLOJİ
UZMAN TV-VİDEOARŞİV(1)
UZMAN TV-VİDEOARŞİV(2)
CNNTÜRKVİDEO-
FOTO-RESİM-VİDEO
3D FOTOĞRAFLAR
RESİM-VİDEO
FOTOĞRAFLAR-1
FOTOĞRAFLAR-2
O ''AN''
UZAY FOTOĞRAFLARI
İBRETLİ SÖZLER
KARIŞIK PAYLAŞIM ARŞİVİ
ATASÖZLERİ
DEYİMLER
ETKİLEYİCİ SÖZLER
GÜNÜN SÖZÜ
GÜZEL SÖZLER-1
GÜZEL SÖZLER-2
MANİDAR SÖZLER
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-1
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-2
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-3
SÖZLÜ PAYLAŞIMLAR
RESİMLİ PAYLAŞIMLAR-4
KİTAP TANITIMLARI
KİTAP TANITIMI-1
KİTAP LİSTESİ (ÖRNEK)
KİTAP LİSTESİ (HARF SIRASI)
YENİ ÇIKANLAR
EĞLENCE
ÇOCUKLAR İÇİN
DUVAR YAZILARI
EĞİTİCİ OYUNLAR
EĞLENCE DÜNYASI
FIKRA
İĞRENÇ ÖTESİ ESPİRİLER:))
DOST SİTELER
BİYOLOJİ DÜNYASI
BİYOLOJİ KONGRESİ
BİYOLOJİ LİSESİ
CANLIBİLİMİ
RESİMLİ BİYOLOJİ SÖZLÜĞÜ
BİYOLOJİ SÖZLÜĞÜ(GENEL)
A
B
HAYVANLAR ALEMİ (RESİMLİ)
MUHTELİF YAZILAR
ÖĞRETMENİME MEKTUP
DİL ÖĞRENİYORUM
ARAPÇA ÖĞRENİYORUM
DERSİMİZ İNGİLİZCE-1
RESİMLİ İNGİLİZCE
OSMANLICA ÖĞRENİYORUM
OSMANLICA (FACEBOOK)
GÜNCEL HABER ARŞİVİ
HABERCİ-1
HABERCİ-2
HABERCİ-3
HABERCİ-4
HABER SİTELERİ
LİNK ARŞİVİ
GEREKLİ LİNKLER
LİNK REHBERİ-1
LİNK REHBERİ-2
SİTE İÇERİK SAYFASI
SİTE İÇİNDE SİTE-1
SİTE İÇİNDE SİTE-2
SİTE REHBERİ-1
SİTE REHBERİ-2
SİTE TEHBERİ-3
AÖF TARİH BÖLÜMÜ
3.DÖNEM
AÖF İNGİLİZCE-1
AÖF İNGİLİZCE-2
SINAV KÜLTÜR
İNTERNET SİTEMİZ
ATATÜRK KÖŞESİ
BİLGİ YARIŞMASI-1
BİLGİ YARIŞMASI-2
BİLİYOR MUYDUNUZ?
BORSA-EKONOMİ
CANLI TV
DUYURULAR
E KİTAP
FORUM
İLETİŞİM
İSTİKLAL MARŞI
OKULLAR
OTOMOBİL DÜNYASI
ÖĞRETMENLER İÇİN
SESLİ OKU
SİTE İÇİ ARAMA
SİTE KÜNYESİ
SPOR
TAKVİM YAPRAĞI
AÖF TARİH BÖLÜMÜ VİDEO ANLATIM
ZİYARETÇİ DEFTERİ
AÖF DERSLERİ


TEST-4(SINIFLANDIRMA)
ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Soru 151.

 

  • Vücudu kıllarla kaplı olan
  • Yavrularını emziren
  • Olgunlaşmış alyuvarları çekirdeksiz olan

hayvanların tümünün toplandığı sınıflandırma basamağı aşağıdakilerden hangisidir?

 

 
A Şıkkı Tür
B Şıkkı Cins
C Şıkkı Familya
D Şıkkı Takım
E Şıkkı Sınıf
   
Çözüm:
Verilen özellikler memeli hayvanlara ait özelliklerdir.



Doğru Yanıt: e

Soru 152.

Bir bakteri türü aşağıdaki gibi hazırlanmış farklı ortamlarda gelişmeye bırakılıyor.

Bakteri türünün sadece II. ortamda gelişip çoğalabilmesi aşağıdakilerden hangisine bir kanıt olarak gösterilebilir?

 
A Şıkkı Heterotrof beslendiğine
B Şıkkı Klorofil taşıdığına
C Şıkkı Endospor oluşturduğuna
D Şıkkı Eşeyli yolla ürediğine
E Şıkkı Kapsül taşıdığına
   
Çözüm:
İnorganik maddelerin bulunduğu I. ve III. ortamda yaşayamayan bu bakteri, kendi besinini sentezleyen ototrof bakteri olamaz. II. ortamda bulunan organik besinleri hazır olarak alıp kullanan heterotrof bir bakteridir. Diğer seçenekler kesin olarak söylenemez.

Doğru Yanıt: a

Soru 153.

Bakterilerin tamamında,

I.

Üreme için gerekli metabolik oluşumlara sahip olmak

II.

Uygun olmayan çevre koşullarında endospor oluşturmak

III.

Dış yüzeyinde kapsül taşımak

IV.

Karbondioksitten organik besin üretmek

V.

Kamçı kullanarak yer değiştirmek

özelliklerinden hangisi ortaktır?
 

 
A Şıkkı I
B Şıkkı II
C Şıkkı III
D Şıkkı IV
E Şıkkı V
   
Çözüm:
Kamçı ve kapsül yapıları, endospor oluşumu ve karbondioksit kullanarak organik besin üretimi bakterilerin tamamında görülmez. Fakat tüm bakteriler, nesillerinin devamı için üreme özelliğine ve bunun için metabolik oluşumlara sahiptir.

Doğru Yanıt: a

Soru 154.

Damarsız bitkilerin tamamı,

  I.  Sularda yaşar
 II.  Gerçek kök ve yaprak taşır
III.  Fotoototrof olarak beslenir.

ifadelerinden hangileri doğrudur?
 

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve II
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
İletim demeti taşımayan damarsız bitkilerin su ve kara ortamında yaşayan türleri vardır. Hepsinde gerçek kök, gövde ve yaprak bulunmaz. Fakat bitkiler aleminin bütün canlıları fotosentez yaparak besin üretimi gerçekleştirirler.

Doğru Yanıt: c

Soru 155.

I.

Hayvanlar

II.

Monera

III.

Gerçek mantar

Yukarıda verilen alemlerden hangilerinde yer alan canlıların çürükçül yaşayanları bulunur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Monera aleminde bulunan bazı bakteri türleri ile bazı gerçek mantar türlerinde (küf ve maya mantarları) çürükçül yaşam görülür. Hayvanlar aleminde çürükçül beslenen herhangi bir tür bulunmaz.

Doğru Yanıt: e

Soru 156.



Tohum, otçul böcek ve etçil böcek yiyerek beslenen bir canlı türü yandaki besin piramidinin hangi basamakları içerisinde değerlendirilebilir?

 
A Şıkkı Yalnız IV
B Şıkkı I ve III
C Şıkkı I, II ve III
D Şıkkı II, III ve IV
E Şıkkı I, II, III ve IV
   
Çözüm:
Soruda verilen şemaya göre tohum üreticilerin olduğu basamak olan I'de, otçul böcek II'de, etçil böcek ise III'de olmalıdır. Tohum, otçul böcek ve etçil böcek ile beslenen canlı türü ise II, III ve IV nolu basamaklarda bulunabilir.

Doğru Yanıt: d

Soru 157.

Bakteriyofajlar,

I.

Konağın hücre duvarını delmek

II.

DNA'sını eşlemek

III.

Protein kılıf üretmek

olaylarından hangilerini gerçekleştirmek için konağının enzimlerini kullanır?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve II
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Virüslerin metabolik faaliyetler için kullanacakları enzim sistemleri yoktur. Genetik maddesini eşlemek ve kendi protein kılıflarını üretmek için gerekli olan enzimler, içine girdiği konak hücrenin kendi enzimleridir. Konağın hücre duvarını delen enzimler virüste bulunur.

Doğru Yanıt: e

Soru 158.








Sınıflandırmanın temel kategorileri ile bu kategorilerin herbirinde bulunan bireylerin taşıdıkları ortak gen sayıları grafikteki gibidir.

Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 
A Şıkkı Aynı sınıf içerisinde yer alan farkı takımlara ait bireyler ortak gen taşımazlar.
B Şıkkı Türü aynı olan bireylerin taşıdıkları ortak gen sayısı oldukça yüksektir.
C Şıkkı Belirli bir sınıfı oluşturan bireyler, aynı takıma sahip bireylerden daha az sayıda ortak gen taşırlar.
D Şıkkı İki farklı cinse ait birey ortak gen taşıyabilir.
E Şıkkı Türden şubeye doğru gidildikçe bireylerin taşıdıkarı ortak gen azalır.
   
Çözüm:
Sınıflandırma birimleri içerisinde türden aleme doğru çıkıldıkça birey sayısı artarken ortak özellikler azalır. Aynı sınıf içerisinde incelenen farklı takımların arasında benzer özellikler bulunur.

Doğru Yanıt: a

Soru 159.

Sistematik birimlerinden olan,

I.

Alem

II.

Tür

III.

Cins

IV.

Takım

gibi grupların içerdikleri canlı çeşidi sayısı çoktan aza doğru nasıl sıralanır?

 
A Şıkkı I, II, III, IV
B Şıkkı II, I, IV, III
C Şıkkı III, IV, I, II
D Şıkkı IV, I, III, II
E Şıkkı I, IV, III, II
   
Çözüm:
Sınıflandırma birimleri olan alemden türe doğru gidildikçe canlı sayısı ve çeşidi azalırken ortak özellikler artar.

Doğru Yanıt: e

Soru 160.

Penisilin ve tek bir bakteri türü ile normal besi ortamı içeren iki petri kabında aşağıdaki şemada gösterilen deney yapılmıştır.



Bu deney sonucu,

I.

Aynı türe ait bireyler farklı kalıtsal özellikler gösterir.

II.

Aynı besini kullanan bireyler, besin açısından rekabete girer.

III.

Ortamın yeni koşullarına uyabilen bireyler bu koşullarda yaşamaya devam eder.
ifadelerinden hangileriyle açıklanabilir?
 

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Deneyin başlangıcında besi yerine tek bir bakteri türü ekilmiş ve penisilin ilavesi sonucu bakteriler ölmüş ve sadece 3 koloni kalmıştır. Bu da aynı türe ait bireylerin farklı kalıtsal özelliklere sahip olduklarını ve ortama adapte olabileceğini gösterir. Bir süre sonra bu kolonilerden alınan bakteriler II. kaba ekildiklerinde çoğalarak tüm besiyerini kaplamış ve penisilinli ortamda yaşamaya devam etmişlerdir. Yapılan deney bu canlıların besin açısından rekabeti konusunda herhangi bir bilgi vermemiştir.

Doğru Yanıt: c

Soru 161.

Balık, kurbağa, sürüngen, kuş ve memeliler arasında verilen sınıflandırma birimlerinden hangisinde bir arada incelenirler?

 
A Şıkkı Omurgalı şubesi
B Şıkkı Primat takımı
C Şıkkı Karnivorlar
D Şıkkı Felis
E Şıkkı Felis leo türü
   
Çözüm:
Verilen beş canlı grubu hayvanlar alemi altında incelenirler. Sırtta sinir şeridi, iç iskelet, embriyo döneminde solungaç yarıkları, böbrekler ve kapalı dolaşıma sahip oldukları için bu beş canlı grubu alemden sonra gelen omurgalılar şubesinde birlikte incelenirler. Fakat bu beş canlı, omurgalılar şubesinde farklı sınıflarda incelenirler.

Doğru Yanıt: a

Soru 162.

                       
Doğadaki azot devrini özetleyen yukarıdaki şemada (?) işaretli yere hangi bakteri grubu gelmelidir?

 
A Şıkkı Nitrifikasyon bakterileri
B Şıkkı Nitrat bakterileri
C Şıkkı Nitrit bakterileri
D Şıkkı Denitrifikasyon bakterileri
E Şıkkı Saprofit bakteriler
   
Çözüm:
Topraktaki nitratı ayrıştırıp içindeki azotu serbest halde atmosfere veren canlılar denitrifikasyon bakterileridir.

Doğru Yanıt: d

Soru 163.

Virüslerin,

I.

Yönetici moleküllerinin bir tane olması

II.

Yeterli enzim sistemlerinin bulunmaması

III.

Organellerinin bulunmaması

özelliklerinden hangileri, onların canlılık olaylarını gerçekleştirebilmek için, canlı bir hücre içinde bulunmalarını zorunlu kılar?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve II
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Virüslerin enzim sistemlerinin yetersiz olması ve ribozom dahil organellerinin bulunmaması canlılık olaylarını gerçekleştirmelerini olanaksızlaştırır. Bu nedenle ancak canlı bir hücre içinde o canlının metabolik enerjisini, nukleotidlerini, enzimlerini, çoğalması için gerekli her şeyi kullanarak canlılık olaylarını gerçekleştirir.

Doğru Yanıt: e

Soru 164.

- Genellikle denizlerde yaşarlar.
- Vücutlarında tek açıklık bulunur.
- Mezoderm tabakası yoktur.
- En basit sinir sistemine sahiptirler.

Yukarıda özelikleri verilen canlı grubu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

 
A Şıkkı Protista
B Şıkkı Süngerler
C Şıkkı Sölentereler
D Şıkkı Solucanlar
E Şıkkı Yumuşakçalar
   
Çözüm:
Sölenterelerin hemen hemen bütün türleri denizlerde yaşar, vücutlarında ağız ve anüs tek bir açıklıktadır. Ekzoderm ve endoderm tabakası gelişmesine rağmen mezoderm gelişmemiştir. Ayrıca ağsı sinir sistemi ile en basit sinir sistemine sahiptirler (Örnek : Hidra)

Doğru Yanıt: c

Soru 165.

I.

Kambiyum bulundurmaz.

II.

İletim demetleri gövdede düzensiz bir şekilde dağılmıştır.

III.

Kök, saçak tiptedir.

IV.

Çoğu, çokyıllık odunsu formdur.

V.

Kök, kazık tiptedir.
Çift çenekli  bitkilerle ilgili yukarıda verilen açıklamalardan hangisi doğrudur?
 

 
A Şıkkı I ve III
B Şıkkı IV ve V
C Şıkkı II, III ve IV
D Şıkkı I, II, III ve IV
E Şıkkı I, II IV ve V
   
Çözüm:
Dikotil (çift çenekli) bitkilerin kökleri kazık tipte ve çoğu çokyıllık odunsu formdadır. I, II. ve III. öncül ise monokotil (tek çenekli) bitkilerin özellikleridir.

Doğru Yanıt: b

Soru 166.

I.

Juglans nigra

II.

Pinus nigra

III.

Rana pipiens

IV.

Musca domesticus

Yukarıda tür adları verilen canlılarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi kesin olarak yanlıştır?

 
A Şıkkı I. ve II. canlı farklı türdendir.
B Şıkkı II. ve III. canlı farklı cinstendir.
C Şıkkı III. ve IV. canlı farklı takımdandır.
D Şıkkı I. ve II. canlı verimli döller oluşturabilir.
E Şıkkı I. ve IV. canlı verimli döller oluşturamaz.
   
Çözüm:
Soruda verilen dört canlı, farklı cinslere ait farklı türlerdir. Dolayısıyla tür dahil tüm üst sınıflandırma birimleri de farklıdır. Farklı türden olan iki canlı çiftleşerek verimli döller oluşturamaz.

Doğru Yanıt: d

Soru 167.

I.

Mantarlar alemi

II.

Monera alemi

III.

Hayvanlar alemi

IV.

Protista alemi

V.

Bitkiler alemi

Yukarıdaki canlı alemleri evrimsel gelişmişliklerine göre karmaşıktan basite doğru nasıl sıralanır?

 
A Şıkkı II, I, III, IV, V
B Şıkkı II, III, V, IV, I
C Şıkkı III, IV, V, I, II
D Şıkkı III, V, I, IV, II
E Şıkkı V, III, II, I, IV
   
Çözüm:
Doğal sınıflandırmada görülen beş canlı alemi evrimsel gelişmişliklerine göre, karmaşıktan basite doğru

Hayvanlar alemi  bitkiler alemi  mantarlar alemi  protista alemi  monera alemi şeklindedir.

Doğru Yanıt: d

Soru 168.

Bir liken birliğindeki iki çeşit canlı birbirinden ayrılarak bileşimi bilinmeyen bir sıvı ortama konuyor. Kısa bir süre sonra bu canlılardan renksiz olanın öldüğü, renkli olanının yaşamını sürdürdüğü gözleniyor.

Bu deneyde yararlanılan sıvı ortamın, nasıl bir ortam olduğu kesindir?

 
A Şıkkı Madensel tuzlarca zengin
B Şıkkı Güneş ışığı almayan
C Şıkkı Aminoasit ve glikozdan yoksun
D Şıkkı Karbondioksitçe fakir
E Şıkkı Oksijence zengin
   
Çözüm:
Liken birliği, mantar ile su yosunundan oluşmuştur. Klorofili olan yeşil su yosunu, fotosentez yapma özelliğindedir. Mantar ise heterotrof canlıdır. Su yosununun su ve CO2 ihtiyacını karşılar (Mutualizm). İki canlı birbirlerinden ayrıldıklarında yeşil renkli olanı (yosun), fotosentez şartları bulunduğu için yaşamını sürdürüyor. Renksiz olan (mantar) ise bulunduğu ortamdan aminoasit, glikoz gibi zardan geçebilecek nitelikte organik madde bulamadığından yaşamını sürdüremiyor.

Doğru Yanıt: c

Soru 169.

 


Yukarıda verilen grafiklerden birincisinde, virüs bulaştırılmış bir tavşan kanındaki virüs sayısı, ikincisinde ise tavşanın kanındaki interferon miktarının değişimi gösterilmiştir.

Grafiklere göre;

I.

Virüslerin vücuda girdiği andan itibaren, kandaki interferon miktarı artar.

II.

Dördüncü günde hastalığın şiddeti maksimuma ulaşır.

III.

Virüslerin vücutta yok edilmesinden sonra, interferonun vücutta koruyucu etkisi kalmaz.

sonuçlarından hangilerine ulaşılabilir?

 

 

 
A Şıkkı Yalnız II
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Verilen grafikler incelendiğinde; virüslerin bulaşma anından hemen sonra interferon artışı görülmemiş, 2. günden itibaren artış başlamıştır. Virüsün bulaşma anında itibaren dördüncü günde, virüs sayısı maksimum olduğundan hastalığın şiddeti de en fazla olacaktır. Virüs sayısının sıfır olduğu altıncı günden sonra, interferon miktarı da sıfıra inmiştir. Dolayısıyla, virüslerin vücutta yok edilmesinden sonra, interferonun koruyucu etkisi kalmamıştır.

Doğru Yanıt: d

Soru 170.

Bitkiler alemini hayvanlardan ayıran özellik aşağıdakilerden hangisidir?

 
A Şıkkı Glikoliz yoluyla ATP sentezleme
B Şıkkı Protein sentezleme
C Şıkkı Enzim sentezleme
D Şıkkı Klorofil sentezleme
E Şıkkı Hücreleri arasında dokulaşma görülmesi
   
Çözüm:
Bitkiler alemindeki bütün canlılar fotosentez yaparak kendi besinlerini sentezlerler. Hayvanlar aleminin canlıları ise heterotrof beslenirler. A, B, C ve E seçeneklerindeki özellikler bitkiler ve hayvanlar aleminin canlılarında görülen ortak özelliklerdir.

Doğru Yanıt: d

Soru 171.

X maddesini sentezleyemeyen bir bakteri soyu ile Y maddesini sentezleyemeyen bir bakteri soyu aynı kültür ortamına birlikte konuluyor. Bir süre sonra X ve Y maddesinin her ikisini de sentezleyebilen bir bakteri soyunun ortaya çıktığı gözleniyor.

Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

 
A Şıkkı DNA moleküllerinin kendi kendilerini eşlemesi
B Şıkkı Bakteri soylarının eşeysiz olarak üremesi
C Şıkkı Bakteri soylarının endospor oluşturması
D Şıkkı Bakteri soylarından birinin parazit beslenmesi
E Şıkkı Bakteri soyları arasında konjugasyonun gerçekleşmesi
   
Çözüm:
Soruda özellikleri belirtilen iki bakteri arasında konjugasyon gerçekleşmiştir. Konjugasyon sonucu farklı özelliklere sahip olmuşlardır.

Doğru Yanıt: e

Soru 172.

Aşağıdakilerden hangisi memelileri diğer omurgalılardan ayıran bir özellik değildir?

 
A Şıkkı Eşeyli üreme
B Şıkkı Plasenta oluşturabilme
C Şıkkı Yavrularını sütle besleme
D Şıkkı Kaslı diyafram bulundurma
E Şıkkı Çekirdeksiz alyuvar bulundurma
   
Çözüm:
Plesenta oluşumu, yavruların sütle beslenmesi, çekirdeksiz alyuvar hücresine ve kaslı bir diyaframa sahip olma memeliler sınıfına ait karakteristik özelliklerdir. Fakat eşeyli üreme memelilerinde dahil olduğu omurgalılar şubesinin diğer canlılarında da görülür.

Doğru Yanıt: a

Soru 173.

I.

Bakteri ® Enzim sentezi

II.

Mantar ® Glikoz sentezi

III.

Öglena ® Fotosentez

IV.

Amip ® Fagositoz

Yukarıda verilen organizmaların hangileri, karşısındaki yaşamsal olayı gerçekleştiremez?

 
A Şıkkı Yalnız II
B Şıkkı Yalnız IV
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı II, III ve IV
   
Çözüm:
Öglena fotosentez yaparak ototrof, amip ise fagositoz yaparak heterotrof beslenir. Bakterilerde enzim sentezi (Protein sentezi) görülür. Fakat mantarlar heterotrof beslenir. Bazıları parazit, bazılar çürükçüldür. Mantarlar glikoz sentezi yapamazlar.

Doğru Yanıt: a

Soru 174.

Bitkiler aleminde;

I.

Sporla çoğalma

II.

Tohum oluşumu

III.

Döl almaşı

şeklinde gerçekleşen olaylardan hangileri çiçeksiz bitkilerde görülür?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız III
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Sporla çoğalma ve döl almaşı çiçeksiz bitkilerde, tohum oluşumu ise sadece çiçekli bitkilerde görülen olaylardır.

Doğru Yanıt: c

Soru 175.

Nem oranı yüksek olan ormanlık bir alanın zemininde organik artıkların yoğun bulunması aşağıda verilen canlı gruplarından hangisine ait bireylerin artışına neden olur?

 
A Şıkkı Sporlular
B Şıkkı Mavi - yeşil algler
C Şıkkı Yeşil algler
D Şıkkı Kamçılılar
E Şıkkı Mantarlar
   
Çözüm:
Nemli ortamlarda yaşayan ve heterotrof beslenme özelliğinde olan mantarların bazı türleri saprofit olup organik artıkların yoğun bulunduğu ortamlarda yaşayıp çoğalırlar.

Doğru Yanıt: e

Soru 176.

Suda yaşayan balina, yunus, fok gibi memelilerin ortak özellikleri için aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenemez?

 
A Şıkkı Boşaltım organının böbrekler olması
B Şıkkı Eşeyli olarak üremeleri
C Şıkkı Sırt taraflarında sinir şeridinin olması
D Şıkkı Kromozom sayılarının aynı olması
E Şıkkı Akciğer solunumu yapmaları
   
Çözüm:
Memeli canlılar, bütün omurgalılar gibi böbreklere ve sırtta sinir şeridine sahiptirler. Eşeyli üreme görülür. Solunum şekilleri akciğer solunumudur. Fakat soruda verilen üç farklı türün kromozom sayılarının aynı olduğu kesin olarak söylenemez.

Doğru Yanıt: d

Soru 177.

Omurgasız hayvanlarda,

I.

Parazit

II.

Çürükçül

III.

Holozoik

beslenme şekillerinden hangileri görülür?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Omurgasız hayvanlarda etçil, otçul veya karışık beslenen yani holozoik beslenme yapan canlılar bulunur. Bazı omurgasızlarda (Örnek, bağırsak solucanları, tenya gibi) parazit beslenme de görülür. Çürükçül beslenme bazı bakteriler ve bazı mantarlarda söz konusudur. Omurgasız hayvanlarda görülmez.

Doğru Yanıt: d

Soru 178.

 

Memeliler ve kuşlar arasında,

I.

Boşaltım ürünleri

II.

Solunum organları

III.

Embriyolarında solungaç yarıklarının bulunması

IV.

İç döllenme

özelliklerinden hangileri ortaktır?

 

 

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı I ve II
C Şıkkı I, II ve IV
D Şıkkı II, III ve IV
E Şıkkı I, II, III ve IV
   
Çözüm:
Her ikisinin de solunum organları akciğerdir ve iç döllenme gerçekleşir. Ortak atadan geldikleri için erken embriyonik dönemde solungaç yarıkları gözlenir. Ancak memelilerin azotlu boşaltım ürünü üre, kuşların ise ürik asittir.

Doğru Yanıt: d

Soru 179.

Işıklı bir kültür ortamında, glikoz ve oksijenin varlığına ya da yokluğuna göre, bir bakteri türünün gelişimi incelenmiştir. Değiştirilen koşullarda, bakterinin üremesiyle ilgili sonuçlar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Oksijen

Glikoz

Bakteri Üremesi

Var

Var

Var

Yok

Var

Var

Var

Yok

Yok


Tablodaki bilgilere göre, bu bakteri türü ile ilgili olarak,

I.

Heteretrof beslenir.

II.

Ototrof beslenir.

III.

Oksijenli solunum yapar.

IV.

Oksijene gereksinimi yoktur.

ifadelerinden hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız II
B Şıkkı Yalnız III
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı I ve IV
E Şıkkı II ve IV
   
Çözüm:
Bu bakteri türü glikoz bulunan ortamda üreyebilirken, glikoz bulunmayan ortamda üreyememektedir. O halde ototrof değildir, hazır besin kullanan heterotrof bir türdür.

Oksijen bulunan ve bulunmayan ortamlarda üreyebildiğine göre oksijene gereksinimi yoktur.

Doğru Yanıt: d

Soru 180.

Bir komünitedeki farklı populasyonlara ait bireylerin;

  I.  Kullandıkları besin çeşidi
 II.  Kromozom sayısı
III.  Kromozom yapısı

özelliklerinden hangileri kesinlikle farklıdır?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı I ve III
E Şıkkı II ve III
   
Çözüm:
Bir komünitedeki her populasyon bir türüü ifade etmektedir. İki farklı türün kullandıkları besin çeşidi ve kromozom sayısı aynı olabilir fakat kromozom yapıları (Genler) aynı değildir.

Doğru Yanıt: c

Soru 181.

Aşağıdaki tabloda X, Y, Z, K ve L canlılarında bulunan özellikler (+) ile, bulunmayanlar (_) ile gösterilmiştir.

 Türler

 Ortak Özellikler

 1

2

3

8 

 X

 +

_

 _

 _

 _

 +

_

 Y

 +

 +

 +

 +

 +

 +

 _

 +

 Z

 +

 _

 +

 _

 _

 _

 +

 _

 K

 _

 +

 _

 _

 +

 _

 +

 _

 L

-

 +

 _

 +

 +

 +

+

 +















Buna göre hangi ikisinin en yakın akraba olduğu söylenebilir?

 
A Şıkkı X ve Y
B Şıkkı Y ve L
C Şıkkı Y ve K
D Şıkkı X ve Z
E Şıkkı Z ve K
   
Çözüm:
Tabloda verilen beş canlı türü içinde Y ve L canlıları arasında diğerlerinden daha fazla (5 tane) ortak özellik bulunur.

Doğru Yanıt: b

Soru 182.

Bazı antimikrobial ilaçların etki derecelerini belirlemek için, basit kültür ortamının (B.K.O) bulunduğu petri kabına bakteri ekimi yapılıyor. İçerisine antimikrobial ilaç emdirilmiş ve filtre kağıdından yapılmış diskler petri kabına deneyde görüldüğü gibi yerleştiriliyor.



Deneyin sonucuna göre ilaçların etki derecesi çoktan aza doğru nasıl sıralanır?

 
A Şıkkı K > L > M > N
B Şıkkı L > K > N > M
C Şıkkı M > N > K > L
D Şıkkı N > M > L > K
E Şıkkı N > L > K > M
   
Çözüm:
Kültür ortamındaki bakterilere uygulanan antibiyotikler, bakterileri öldürmüş ve antibiyotik disklerinin etrafında beyaz, canlı yaşamayan bir halka oluşmuştur. antibiyotiğin etkinliği ne kadar fazla ise etrafında oluşacak halkanın büyüklüğü de o kadar fazla olacaktır. Buna göre bakterilerin en fazla etkilendikleri antibiyotik "M", en az etkilendikleri antibiyotik ise "L" antibiyotiğidir.

Doğru Yanıt: c

Soru 183.

Virüsler;

I.

Embriyolu yumurta

II.

Doku kültürü

III.

Deney hayvanının solunum yolu

IV.

Basit yapılı besinlerin bulunduğu deney kabı

ortamların hangilerinde çoğalabilir?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız IV
C Şıkkı I ve III
D Şıkkı I, II ve III
E Şıkkı I, II, III ve IV
   
Çözüm:
Virüsler ancak canlı bir ortamda çoğalabilirler. Virüsler canlı hücrelere girerek hücrenin metabolik olaylarını kendi lehine çevirerek çoğalmayı gerçekleştirir. Bu arada konak hücre ölür.

Doğru Yanıt: d

Soru 184.

Trakeleriyle oksijen alıp doğrudan hücrelere taşıyan hayvanlarla ilgili;

I.

Omurgasızdırlar.

II.

Oksijen hemoglobinlerle taşınmaz.

III.

Kapalı dolaşım görülür.

açıklamalarından hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı I ve II
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Trake solunumu omurgasız hayvanlardan eklembacaklılarda görülür. Bu hayvanlarda dolaşım açık olup dolaşım sistemiyle bağlantılı değildir. Solunum gazları kan ile taşınmaz.

Doğru Yanıt: c

Soru 185.

Sistematik birimlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?

 
A Şıkkı Aynı cinse ait bireylerin kromozom sayıları aynıdır.
B Şıkkı Farklı sınıflara ait türlerde homolog organlar  bulunamaz.
C Şıkkı Saprofit türler farklı alemlerde bulunabilir.
D Şıkkı Farklı sınıflara ait türlerin kromozom sayıları kesinlikle farklıdır.
E Şıkkı Farklı takımlara ait türlerin beslenme biçimleri aynı olamaz.
   
Çözüm:
Farklı sınıflara ait türlerde ortak özellikleri ve homolog organları bulunur. Farklı sınıflarda aynı tür canlılar bulunabileceğinden kromozom sayıları aynı olabilir. Farklı takımlar ve farklı cinslere ait bireylerde yine aynı türden olabilecekleri için beslenme şekilleri ve kromozom sayıları aynı olabilir. Fakat saprofit yani çürükçül canlılar monera alemi (bakteriler) veya mantarlar aleminde yani farklı alemlerde bulunabilirler.

Doğru Yanıt: c

Soru 186.

Filogenetik doğal sınıflandırma ile ilgili ;

I.

Nicel gözlemler esastır.

II.

Ortak dil yoktur.

III.

Adlandırma yapılmamıştır.

gibi özelliklerin hangileri doğrudur?

 
A Şıkkı Yalnız I
B Şıkkı Yalnız II
C Şıkkı Yalnız III
D Şıkkı II ve III
E Şıkkı I, II ve III
   
Çözüm:
Filogenetik sınıflandırmada nicel gözlemler (ölçümlere dayalı ve nitel gözleme göre daha geçerli) çok önemlidir.

Ortak bir dil (Latince) ve adlandırma filogenetik sınıflandırma içinde mevcuttur.

Doğru Yanıt: a



187.)AŞAĞIDA VERİLEN SİSTEMATİK BİRİMLERİN HANGİSİNDE BULUNAN CANLILARIN PROTEİN BENZERLİĞİ EN AZDIR?

A) ŞUBE   B)SINIF   C) TAKIM  D) CİNS   E)TÜR

CEVAP: A


189.)AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNDE BULUNAN İKİ CANLI ARASINDAKİ BENZERLİK DİĞERLERİNE GÖRE DAHA AZDIR?

A) CİNS  B)FAMİLYA  C)TAKIM  D)SINIF  E)ŞUBE

CEVAP:A



190.)SINIFLANDIRMA BİRİMLERİNİN GÖSTERİLDİĞİ AŞAĞIDAKİ SEÇENEKLERDEN HANGİSİNDE BİRİMLER BÜYÜKTEN KÜÇÜĞE DOĞRU SIRALANMIŞTIR?

A)FAMİLYA-TAKIM   B)TÜR-CİNS   C)ŞUBE-SINIF
D)TAKIM-SINIF   E)SINIF-ŞUBE

CEVAP:C


191.)AŞAĞIDA VERİLEN SİSTEMATİK BİRİM ÇİFTLERİNDEN HANGİLERİNE DAHİL CANLILAR ARASINDAKİ BENZERLİK ORANI DAHA AZDIR?

A)TÜR-FAMİLYA   B)TÜR-CİNS    C)TÜR-SINIF   D)FAMİLYA-TAKIM   E)ŞUBE-SINIF

CEVAP:C



192.)CANLILARIN SINIFLANDIRILMASINDA  ŞUBE-SINIF BİRİMLERİ ARASINDAKİ BAĞLANTIYA BENZERLİK TAKIM İLE AŞAĞIDAKİ SINIFLANDIRMA BİRİMLERİNDEN HANGİSİNDE VARDIR?

A)TÜR  B)CİNS  C)FAMİLYA  D) SINIF   E) ŞUBE

CEVAP:C


193.)EMBRİYOLOJİK GELİŞİMDE , ORTAK ATADAN GELEN EMBRİYOLARDA EN SON OLARAK ORTAYA ÇIKAN SİSTEMATİK BİRİM ÖZELLİĞİ AŞAĞIDA VERİLENLERDEN HANGİSİDİR?

A)ALEM  B)ŞUBE   C)SINIF   D)CİNS   E)TÜR

CEVAP:E



194.)CANLILARIN SINIFLANDIRMASINDA KULLANILAN
I.TÜR    II.TAKIM  III.ALEM
SİSTEMATİK BİRİMLERİNİN HANGİLERİNDE YER ALAN CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ EN FAZLADIR?

A) YALNIZ I   B)YALNIZ II   C)YALNIZ III  D) I-II   E) II-III

CEVAP:A



195.) TÜRDEN ALEME DOĞRU GİDİLDİKÇE;
I.BİREY SAYISI AZALIR.
II.CANLI ÇEŞİDİNDE ARTMA GÖRÜLÜR.
III.ORTAK ÖZELLİKLER ARTAR.

DURUMLARINDAN HANGİLERİ GERÇEKLEŞİR?

A)YALNIZ I   B)YALNIZ II  C)YALNIZ III  D) I-II  E) I-III

CEVAP:B



196.)ALEMDEN TÜRE DOĞRU GİDİLDİKÇE ;
I.BİREY SAYISI ARTAR.
II.PROTEİN BENZERLİĞİ AZALIR.
III.KALITSAL FARKLILIKLAR AZALIR.
IV.ENZİM BENZERLİĞİ ARTAR.

YARGILARINDAN HANGİLERİ SÖYLENEMEZ?

A)I-II  B)II-III   C)III-IV  D)I-II-III  E)II-III-IV

CEVAP: A



NOT: TÜRDEN ALEME DOĞRU GİDİLDİKÇE ORTAK GENLER VE PROTEİN BENZERLİĞİ AZALIR, CANLI ÇEŞİDİ VE SAYISI ARTAR.



197.)SINIFLANDIRMA BİRİMLERİYLE İLGİLİ OLARAK;
I. FAMİLYANIN SAHİP OLDUĞU BİREY SAYISI CİNSTEN DAHA FAZLADIR.
II.SINIFTA BULUNAN BİREYLER ARASINDAKİ ORTAK ÖZELLİKLER ,TÜRÜ OLUŞTURAN BİREYLER ARASINDAKİ ORTAK ÖZELLİKLERDEN DAHA AZDIR.
III.ALEMDEN TAKIMA DOĞRU BİREY SAYISI ARTAR.
IV.AYNI SINIFTA BULUNANLARIN TAKIMLARI DA AYNIDIR.

AÇIKLAMALARINDAN HANGİLERİ DOĞRUDUR?

A)I-II  B)I-IV   C)II-III   D)II-IV  E)III-IV

CEVAP:A



198.)AYNI TAKIMDA TOPLANAN CANLILARIN AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLERİNDEN HANGİSİ KESİNLİKLE AYNIDIR?

A)KROMOZOM SAYILARI   B)BESLENME ŞEKİLLERİ  C)YAŞAM ALANLARI  D)DIŞ GÖRÜNÜŞLERİ  E)GEN YAPILARI

CEVAP:B



199.) K SINIFI     M SINIFI    L SINIFI      N SINIFI

YUKARIDA VERİLEN SINIFLARIN BİRLİKTE BULUNDUĞU SINIFLANDIRMA BİRİMİ HANGİSİDİR?

A)TÜR   B)CİNS  C)FAMİLYA    D)ŞUBE   E) ALEM 

CEVAP:D



200.) LARVALARI SLUNGAÇ VE DERİ SOLUNUMU YAPAR.
          ERGİNLERİ DERİ VE AKCİĞER SOLUNUMU YAPAR.
          HEM KARADA ,HEM SUDA YAŞARLAR.
          DIŞ DÖLLENME-DIŞ GELİŞME GÖRÜLÜR.
YUKARIDA ÖZELLİKLERİ VERİLEN CANLI TÜRÜNÜN BULUNDUĞU SİSTEMATİK BİRİM HANGİSİDİR?

A)TÜR   B)CİNS  C)TAKIM  D)SINIF  E) ŞUBE

CEVAP


201.)AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİNDEKİ CANLILARIN PROTEİN YAPI BENZERLİĞİ EN AZDIR?

A)OMURGALILAR ŞUBESİ   B)KUŞLAR SINIFI   C)OTÇULLAR TAKIMI
D)KEDİGİLLER FAMİLYASI   E)HİMALAYA TAVŞANI TÜRÜ

CEVAP:A



202.)DOĞAL SINIFLANDIRMA YAPILIRKEN CANLILARIN AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLERİNDEN HANGİSİ GÖZ ÖNÜNE ALINMAZ?

A)PROTEİN BENZERLİKLERİ
B)YAŞAMA ORTAMLARI
C)HOMOLOG YAPILARI
D)EMBRİYOLOJİK GELİŞİMLERİ
E)EVRİM BASAMAKLARI

CEVAP:B



203.)DOĞAL SINIFLANDIRMA YAPILIRKEN CANLILARIN ;
 I. YAŞAMA ALANLARINA
II.BİYOKİMYASAL BENZERLİKLERİNE
III.KROMOZOM SAYILARINA

HANGİ ÖZELLİKLERE BAKILMAZ?

A)YALNIZ II  B)I-II  C) I-III  D) II-III  E)I-II-III

CEVAP:C



204.)DOĞAL (FİLOGENETİK) SINIFLANDIRMAYA GÖRE YAPILAN BİR SINIFLANDIRMADA AŞAĞIDA VERİLEN ÖZELLİKLERDEN HANGİSİ EN AZ ÖNEME SAHİPTİR?

A)ANATOMİK ÖZELLİKLERİ
B)EMBRİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ
C)ANALOG ORGANLAR
D)ORJİN (KÖKEN) ÖZELLİKLERİ
E)FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ

CEVAP:C



205.) I. ANALOG ORGAN BENZERLİĞİ
          II.HOMOLOG ORGAN BENZERLİĞİ
         III.DIŞ GÖRÜNÜŞ BENZERLİĞİ
         IV.PROTEİN BENZERLİĞİ
YUKARIDA VERİLEN ÖZELLİKLERDEN HANGİLERİ FİLOGENETİK SINIFLANDIRMADA (A)  HANGİLERİ AMPİRİK (YAPAY) SINIFLANDIRMADA (B) DİKKATE ALINIR?

                                   A                                       B
A.)                         I-II                                     III-IV
B)                          I-III                                     II-IV
C)                         II-IV                                     I-III
D)                       I-II-III                                      IV
E)                        I-III-IV                                    II

CEVAP: C








=> Sen de ücretsiz bir internet sitesi kurmak ister misin? O zaman burayı tıkla! <=
BİYOLOJİ ARŞİV SİTESİ- BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ MURAT SARI